Saf Bitkisel Yağlardan Güzellik Tüyoları
Taşıyıcı Yağ, Sabit Yağ veya Baz Yağ... Bunlar Ne Anlam İfade Ediyor?
Baz, Sabit veya taşıyıcı yağlar olarak da bilinen sabit yağlar tohumlardan, meyvelerden, çekirdeklerden veya kabuklu yemişlerden elde edilir. Taşıyıcı yağ terimi, bitkisel yağları, uçucu yağları seyreltmek ve cildimize onları sürebilmemiz için olanak veren onları cildimize taşımak için kullanılır.
Cildinizin İhtiyacı Olan Bakım Yağı Nasıl Seçilir?
Bitkisel yağlar saç, cilt ve tırnak bakımı için bol miktarda doğal yağlar, vitaminler, esansiyel yağ asitleri, antioksidanlar içeren ve sonsuz faydalara sahip yağlardır. Birçok bitkisel sabit yağ mevcuttur. Tek bir yağ cildinizin tüm ihtiyacını karşılayabilir elbet ama unutmayın ki sinerjik bir karışım her zaman farklı yağlardan gelen faydaları da cildinize sağlayacaktır. Peki bu kadar yağın içinden ben cildime uygun olanı nasıl bulacağım diyorsan bu yazı tam sana göre...
Koku
Farklı bitkisel yağlar farklı kokulara sahiptir. Bazı bitkisel yağların çok belirgin, keskin bir kokusu varken bazıları kokusuz veya kozmetik ve cilt bakımına mükemmel bir katkı sağlayan hafif ceviz aromasına sahip olabilir. Kokusunun hoşunuza gitmesi veya gitmemesi tercih nedenlerinizden biri olabilir. Ancak unutmamakta da yarar var; bazı yağlar kötü koksa da faydaları çok büyük olabilir ve cildinize ihtiyacı olan bakımı sağlayabilir. Bu tamamen sizin tercihinize bağlı bir detaydır.
Renk
Farklı bitkisel yağlar farklı renklere sahiptir. Renksiz olabilirler veya çok yoğun bir renge sahip olabilirler. Koku konusu gibi bu da tamamen sizin tercihinize, kullanım amacınıza göre öncelikli konunuz olabilir ya da rengini umursamazsınız. Örneğin masaj yağı olarak kullanmak istediğiniz bir yağın daha çok kokusuz ve renksiz olmasını isterken bir yüz bakım yağı olarak kullanacaksanız rengine takılmayıp faydasını önceliğiniz yapabilirsiniz.
Ciltten Emilimi ve Cilt Hissi
Gerçekten tercih için önemli etkenlerden biridir. Cildiniz tarafından bazı yağlar çok hızlı emilir ve asla yağlı his bırakmaz. Bu şekilde yağlar genelde küçük moleküllü, kolay absorplanan, gözenek tıkamayan(komedojenik derecesi sıfır veya çok az) ve uygulama sonrası kuru his bırakan ''Kuru Yağ'' olarak tanımlanabilir ve bu kuru ve hafif yağlar özellikle yağlı, akne eğilimli ve karma ciltler için tam da aranan yağlardır. Bazı yağlar ise daha büyük moleküllü olduklarından cilt tarafından tamamen emilmesi daha uzun sürer bu yağlar ise daha çok aşırı kuru, kuru ve normal cilt tiplerinin bakımı için idealdir.
Komedojenik Derece ve Cilt Tipi
Bitkisel yağlar, vücudumuz tarafından doğal olarak üretilmeyen esansiyel yağ asitleri bakımından yüksektir ve uçucu yağların tersine cilde doğrudan uygulanabilir. Esansiyel yağ asitleri optimal cilt sağlığı için gereklidir ve kuru veya hasarlı cildi yatıştırmaya ve beslemeye yardımcı olabilir.
Linoleik asit içeriği yüksek yağlar(Üzüm Çekirdeği Yağı, Kuşburnu Çekirdeği Yağı, Ay Çekirdeği Yağı, Çuha Çiçeği Yağı, Kenevir Tohumu Yağı, Devedikeni Yağı), nemi içeride tutmak için cilt üzerine koruyucu bir bariyer oluşturan; Oleik asit bakımından zengin olan yağlardan(Zeytin yağı, Avokado Yağı, Kayısı Çekirdeği Yağı, Tatlı Badem Yağı) daha hafif ve gözenek tıkama oranı daha düşük olan yağlarken, skualen açısından zengin bir yağ(örneğin Argan Yağı, Makademya Yağı), vücudunuzun cildinizi yağlamak için doğal olarak ürettiği yağ olan insan sebumunun neredeyse aynısıdır.
Karma, Yağlı ve Akneye Eğilimli Ciltler
Karma, yağlı ve akneye eğilimli ciltler cilt bakımında yağ kullanmamalı ifadesi tamamen yanlış bir bilgidir. Yağlı, karma ve akneye eğilimli ciltlerin de nemlendirilmeye ihtiyacı vardır ve bu ciltlere uygun bitkisel yağlar seçilip doğru kullanıldığında harikalar yaratabilir. Karma ve yağlı ciltler için en iyi bitkisel yağlara; Jojoba, Aspir Tohumu, Kenevir Tohumu, Devedikeni, Ay Çekirdeği, Üzüm Çekirdeği gibi yağları öneriyoruz. Bu yağlar fazla sebumu düzenler, cildin dengesini yeniden kazanmasına yardımcı olur, cildi nemlendirir ve besler.
Akneye meyilli ciltler akne sorunlarıyla savaşmak için ne pahasına olursa olsun kurutma eğiliminde olurlar ancak bu da uzun vadede cilde çok büyük zararlar verecek bir soruna dönüşen yanlış bir yaklaşımdır. Kusurlu cilt, dengesini yeniden kazanmak için çok fazla yumuşaklığa ihtiyaç duyar. Arındırıcı, iyileştirici ve düzenleyici özelliklere sahip, ince ve nüfuz edici bir dokuya sahip bitki yağları kullanılarak akneye meyilli cilt haftalar içinde saflığını ve dengesini yeniden kazanacaktır. Akneye meyilli ve akne lekeli ciltler; linoleik asit bakımından zengin yağlarla ideal bakımına kavuşur. Bu cilt tipleri için en iyi bitkisel yağlar Çörek Otu, Jojoba, Fındık, Makademya, Üzüm Çekirdeği, Ay Çekirdeği, Devedikeni ve Aspir Tohumu Yağlarıdır. Bu yağlar komedojenik değildir ve gözenekleri tıkamazlar. Akneye meyilli, akne izleri olan cilt, kuşburnu yağı kullanıldığında olağanüstü bir yenileyici etki bulacaktır. Haftada 2 veya 3 kez, gece tedavisi olarak akşamları kullanın.
Kuru, Gergin, Pul Pul Dökülmeye ve Çatlamaya Eğilimli Ciltler
Çok incelmiş, kuru, kolayca tahriş olabilen, rahatsız edici, gergin ve bu yüzden pul pul dökülmeye ve çatlamaya eğilimli kuru ciltlerin ise ekstra nemlendirici ve yumuşatıcı özellikteki yağları seçmesi gerekir. Kuru ciltleri yumuşatarak nemlendirmek ve esneklik kazanmalarına yardımcı olmak için Tatlı Badem, Avokado, Buğday Özü gibi cildi koruyucu, zengin yağlar seçin. Yaşlanma belirtilerini, ince çizgiler ve kırışıklıkların oluşmasını engellemek isteyen olgun ciltlerin bol antioksidan içeren, serbest radikal hasarını önleyici, cilt yenileyici özelliği yüksek yağları kullanması ideal bakımı sağlayacaktır. En ünlü yaşlanma karşıtı bitkisel yağlar Argan, Nar Çekirdeği, Üzüm Çekirdeği, Kuşburnu Çekirdeği, Hodan, Çuha Çiçeği yağlarıdır.
Işıltısını Kaybetmiş Mat ve Donuk Ciltler
Mat ve donuk bir cilde sahipseniz de cildinize ihtiyacınız olan aydınlık, canlı ve taze görüntüyü vererek daha ışıltılı bir cilde kavuşmanıza yardımcı olacak Kayısı Çekirdeği, Kuşburnu Çekirdeği, Yabani İğde, Havuç Tohumu Yağı gibi karotenoidler ve antioksidanlar bakımından zengin bitkisel yağları cilt bakım rutininize eklemeyi mutlaka ihmal etmeyin.
Hassas, Alerjiye ve Kızarıklıklara Yatkın Ciltler
Hassas, alerjiye, kızarıklıklara yatkın bir cildiniz var ise bu yağlar cildinizi nazikçe saracak! Sarı Kantaron ve Kalendula gibi maserat yağları, Tatlı Badem, Hodan, Çuha, Yabani İğde gibi nazik, cildi yatıştıran bitki yağlarını güzellik rutinize katmayı unutmayın. Kızarıklığı yatıştırmak için ise Pirinç Kepeği Yağını deneyin.
Cildinizin İhtiyacı Olan Bakım Yağını Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Et etkili sonuçlar için yalnızca üst kalite, soğuk preslenmiş, %100 Saf dolayısıyla herhangi bir katkı maddesi, koruyucu, çözücü içermeyen terapötik dereceli bitkisel yağları cilt ve saç bakımınızda kullanmanız gereklidir. Satın aldığınız yağların bu özellikte olması, ürün etiketlerinde yağın bitkiden elde ediliş şekli, hangi bitkiden elde edildiği, doğal veya saf ibaresi olmalıdır. Edy's Organics Pure Vegetable Oil Koleksiyonumuzda %100 Saf, Soğuk Sıkım veya Maserasyon Bitkisel Yağları güvenle tercih edebilirsiniz. Yağlar hakkında daha detaylı bilgi için her bir yağa tıklayarak okumaya devam edebilirsiniz.
Edy's Organics Ahududu Çekirdeği Yağı
Edy's Organics Argan Yağı
Edy's Organics Aspir Tohumu Yağı
Edy's Organics Buğday Özü Yağı
Edy's Organics Çuha Çiçeği Yağı
Edy's Organics Havuç Tohumu Yağı
Edy's Organics Hint Yağı
Edy's Organics Hodan Yağı
Edy's Organics Jojoba Yağı
Edy's Organics Kayısı Çekirdeği Yağı
Edy's Organics Kenevir Tohumu Yağı
Edy's Organics Kuşburnu Çekirdeği Yağı
Edy's Organics Makademya Yağı
Edy's Organics Nar Çekirdeği Yağı
Edy's Organics Neem Yağı
Edy's Organics Ozon Yağı
Edy's Organics Pirinç Kepeği Yağı
Edy's Organics Sarı Kantaron Yağı
Edy's Organics Susam Tohumu Yağı
Edy's Organics Tamanu Yağı
Edy's Organics Tatlı Badem Yağı
Edy's Organics Üzüm Çekirdeği Yağı
Edy's Organics Yabani İğde Yağı